среда, 8. април 2009.

U podnožju Lovćena, dovoljno daleko i sakriveno od neprijateljskih pogleda i dovoljno blizu i otvoreno za sve prijateljske ruke, smjestilo se Cetinje - grad muzej, vjekovna prestonica Crne Gore i ishodiste njene duhovnosti i državnosti. Patina nataloženih vjekova na lica cetinjskih zdanja nosi u sebi poruke iz minulih vremena, od samih dana njegovog sazdanja pa do formiranja moderne evropske prestonice.
Njegov urbani razvoj, čvrsto povezan sa istorijskim tokovima Crne Gore, uspio je da na malom prostoru iznjedri jedinstvenu arhitektonsku cjelinu u kojoj se reflektuju gotovi svi eklektički stilovi s kraja XIX i početka XX vijeka.
Sačuvane osobenosti njegove autentične arhitekture čiji je svaki kamen pretočen u istorijski čin i legendu čine da se mali grad pod Lovćenom istovremeno doživljava velikim i znamenitim. U njegovim muzejima se čuvaju dragocjena svjedočanstva vjekovne borbe njegovih prkosnih i ponosnih žitelja za slobodu i za uspon sopstvenog duha kroz pisanu riječ i kroz predanje. Cetinje pripada onoj kategoriji gradova koji bar jednom u životu treba posjetiti.

Нема коментара:

Постави коментар